OM PLANTESKOLEN

Mit navn er Adam og jeg er indehaver af Planteskolen Evigt Liv. Planteskolen blev etableret for at forene mine visioner om en bæredygtig, holistisk, vegansk og permakulturinspireret fremtid.

 

I maj 2021 åbnede jeg dermed Danmarks første veganske planteskole, lidt udenfor landsbyen Jystrup på Midtsjælland. Med det primære fokus på spiselige, flerårige planter er sortimentet oplagt til permakulturdyrkning eller til alle, der ønsker en højere grad af selvforsyning og biodiversitet i haven.

Vegansk 

– uden gødning eller bestanddele fra domesticerede dyr


Bæredygtigt 

– uden spaghnum eller andre miljøbelastende vækstmedier. Genbrug når det er muligt – altid dyrket på stedet – ingen transport – ingen slavegjorte


Dyrkning i god pottemuld 

– kompostbaseret, dansk produceret, økologisk certificeret


Sprøjtefrit 

– og uden kunstgødning


Fordi vi ikke behøver at være en plage for Jorden


Lyt til et afsnit af podcasten Plantetinget, om Planteskolen Evigt Liv, vegansk permakultur og meget mere:

HVORFOR ER DET SMART AT DYRKE FLERÅRIGE SPISELIGE PLANTER?

Der er mange gode ting at sige om flerårige, spiselige planter. De hjælper os til at spise sundt, mere varieret og at få spredt høsten ud over mere af året. Flerårige planter bidrager særligt forår og efterår, hvor der ikke er meget at finde blandt de enårige planter. Dette styrker vores evne til at dyrke mere mad i haven og dermed blive mere selvforsynende. Derudover bidrager de flerårige planter til den generelle biodiversitet i haven. De flerårige planter kræver betydeligt mindre arbejde og mindre jordbearbejdning. Mindre jordbearbejdning hjælper til at holde jorden sund og at minimere udledning af CO₂, ved at beholde så meget kulstof i jorden som muligt. Afslutningsvis har de flere tusinde flerårige, spiselige planter, vi kan dyrke en forskønnende effekt, og bidrager dermed til havens æstetiske udtryk.


Med andre ord – der er mange rigtig gode grunde til at lære disse planter at kende!

Planteskolens banner og navn
Har du undret dig over logoet? Logoet har en helt særlig betydning for planteskolen. Jeg, Adam, er RasTafarI og lever efter en gammel afrikansk spirituel tradition. RasTafarI folk var i 1930’erne frontløbere for de økologiske og vegetariske/veganske bevægelser med mad der kaldes “ital (vital) food” lang tid før disse ting trendede. RasTafarI lærer os at leve i balance på Jorden og at have respekt for alt liv. Mennesket er ikke skabt til at bevirke død og ødelæggelse.


De tre farver symboliserer vores alles ophav, Afrikas storhed. Blod, rigdom og grøn frodighed. De sorte stjerner symboliserer det retfærdige og kærlige menneske. RasTafarI er en stor inspiration for planteskolens arbejde. "Det evige liv" refererer både til de flerårige planters evne til at leve længe og reproducere sig selv og det åndelige aspekt, at vi er hvad vi spiser, og at et liv i balance og uden vold vil føre os til en positiv eksistens.