SPAGNUMFRI OG VEGANSK DYRKNING

Hvorfor dyrke uden spagnum?
Spagnum har den kvalitet, at det holder godt på vand, men har en høj bæredygtighedspris!


Spagnum bliver minet fra højmoser, og det kan tage op til 1000 år at genopbygge en højmose. Det meste spagnum der bruges i Danmark i dag kommer fra Rusland og Østeuropa. Når spagnum udvindes, frigives en masse kulstof, der går i forbindelse med ilt og fiser til vejrs som

CO₂, som vi alle kender som en af de mest centrale drivhusgasser. Ydermere er der flora og fauna forbundet til højmoserne, som bør bevares.

 

Jeg ønsker at opbygge og bidrage til naturen! Derfor bruger jeg ikke spagnum i min plantedyrkning og bruger i stedet kompostbaseret muld, der både er fyldt med næring, er økologisk og produceret lokalt, således at dine planter ikke har tusindvis af kilometer på samvittigheden. Planter bør bidrage til forbedringen af forholdene på Jorden – ikke forværre dem. Hør lidt om det i klippet herunder:

Hvad er vegansk dyrkning?

Vegansk dyrkning handler om at producere sunde planter uden brug af animalske bestanddele.


Det oplagte er spørgsmål er om alle planter ikke er veganske, og svaret er jo det er de, men det er produktionen af dem sjældent i dag. Fra frøet sås til

 

Mine planter er veganske fordi, jeg kun bruger plantebaseret gødning og muld. Indenfor både konventionel dyrkning og økologisk dyrkning, bruger man både ko-, hønse- og hestemøg samt restprodukter fra kødindustrien (ben, fiske, og fjermel), som gødning. Nogle inden for industrien tror at dyrenes afføring er ”magisk” – og at den delvise omsætning der finder sted i dyrenes kroppe er bedre end kompostering. Min erfaring er dog at kompostbaseret dyrkning skaber sunde, velsmagende og robuste planter.

 

Den plantebaserede dyrkningsbevægelse vokser på internationalt plan, med eksempelvis Vegan Organic Network (UK) og the International Biocyclic Vegan Network, der begge fremmer økologisk, vegansk dyrkning over hele Jorden.

I Danmark findes der en lille håndfuld landmænd, der dyrker uden animalske inputs. Inden for planteskoleområdet i Danmark, er Planteskolen Evigt Liv mig bekendt de eneste der dyrker vegansk.


I takt med at vi på Jorden må spise mindre og mindre kød grundet klimaet, er det også oplagt at vi begynder at omlægge til dyrkning uden inputs fra den animalske industri. Lad ikke behovet for gødning blive et argument for at fortsætte som hidtil - alle vores skove opretholder sig selv uden gødning fra store landdyr!

Vil du gerne i gang med at dyrke mere bæredygtigt - måske vegansk?


Besøg planteskolen eller få et havebesøg